Evenement, Beeldende kunst, Het laatste avondmaal

Locatie:
Odapark, Merseloseweg 117, 5801 CC Venray
Voor wie?:
Voor belangstellenden
Datum / Informatie:
Van zaterdag 3 april t/m dinsdag 1 juni 2021.
Website:
https://www.culturavenray.nl/nieuws/35882-het-laatste-avondmaal
Telefoonnummer organisatie:
0648696111
E-mailadres contactpersoon:
joep.vossebeld@odapark.nl

Wijzigingen doorgeven


Iets alledaags als ‘samen eten’ blijkt plots niet meer vanzelfsprekend. Wanneer zaten wij voor het laatst samen met familie of vrienden aan tafel? Wie van ons vermoedde toen dat het voor lange tijd de laatste keer zou zijn?

 
Het bekendste laatste diner uit de afgelopen tweeduizend jaar is ongetwijfeld ‘Het Laatste Avondmaal’. Een vriendenclub die samen aan tafel zit, de meesten van hen hebben geen idee van het onheil dat wacht. Jezus kondigt niet alleen zijn dood aan, maar ook dat een van de tafelgenoten hem zal verraden. De maaltijd werd een symbool voor verraad en lijden, maar ook voor vriendschap en het nieuwe begin.
 
Het Laatste Avondmaal behoort tot een van de belangrijkste religieuze voorstellingen in de westerse kunst. Wereldberoemd is de versie van Leonardo da Vinci (1452-1519) in een klooster te Milaan. De oudst gekende afbeeldingen dateren al uit de zesde eeuw. Door de ontkerkelijking zoeken kunstenaars naar nieuwe interpretaties, waarbij ze het oude verhaal verbinden aan een persoonlijke gebeurtenis of een eigen stijl. De monumentale beeldengroep van kunstenaar Linda Verkaaik, die sinds 2003 in de zandverstuiving van het Odapark staat, is hier een voorbeeld van.
 
Gast-curator Ben van Kollenburg verzamelde een aantal hedendaagse interpretaties van het Laatste Avondmaal: een tafel met alleen maar Judassen of een stel gieren die een feestdis komen verstoren. Maar ook het laatste ontbijt van de dochter voordat ze definitief het ouderlijk huis verlaat of een verzameling keukenapparaten die tevergeefs in de kast staat, wachtend op de eerstvolgende keer dat onze vrienden weer komen eten. Odapark nodigt u aan tafel voor een wandeling langs twaalf kijkvensters in Venray, die laat zien hoe een etentje van een groep vrienden eeuwen later nog altijd tot de verbeelding spreekt.
 
Meer weten? Joep Vossebeld: 0648696111, of joep.vossebeld@odapark.nl


Flyer downloaden

 

Bekijk het overzicht van activiteiten